Recept på chimichurri
Örtolja perfekt till grillat kött
Chimichurry är en smakrik örtsås som passar perfek till grillat kött, fisk eller vegetariskt. Den funkar dessutom helt klockrent som marinad eller smaksättning i potatissallader. En härlig blandning av hetta, syra och sötma och man kan variera ingredienserna efter årstid och vad man själv gillar. Nedan delar vi med oss av ett recept av vad vi tycker är gott i en chimichurri och denna passar till allt!
Recept Chimichurri
- ca 3-5 dl Olivolja
- 3 st Vitlöksklyftor
- 1 st Citron saft + zest
- 1 kruka Färsk Persilja
- 1 kruka Färsk Koriander
- 1/2 färsk Chili
- Salt & Peppar efter smak
Du kan välja att skippa koriander och bara köra persilja om du hellre vill det.
Tillvägagångssätt
- Hacka vitlök, persilja och koriander ihop.
- Riv zest på citronen och blanda alla ihop med de hackade örterna och vitlöken.
- Tillsätt saften från 1/2 citron till att börja med och 3 dl olivolja samt fin hackad chili.
- Är konsistensen för tjock häll i mer olivolja så du får önskad konsistens.
- Smaka av med mer citronsaft, salt och peppar.
Tips: Chimichurrin blir bäst om den får stå och dra till sig någon timme i kylen så alla smaker hinner explodera. Plasta bara ordentligt eller lägg den i burk med lock annars kommer hela kylen lukta vitlök och kryddor.
Gör din chimichurri på eget vis, använd dig av chiliflakes, vinäger, schalottenlök, basilika eller andra örter och smaksättningar som du gillar.
Vad passar med chimichurri?
- Grillat kött
- Grillad fisk
- Rökt fisk
- I potatissallad
- Grillat lamm
- Fläskkarré
- I grönsallad
Smaksätt din chimichurri så den passar den råvara du ska ha den till.
Vanliga frågor angående chimichurri?
Det passar perfekt till grillat kött, fisk eller vegetariskt. Den funkar dessutom helt klockrent som marinad eller smaksättning i potatissallader.
Vi använder oss av ca 3-5 dl olivolja, 3 st vitlöksklyftor, 1 st citron saft + zest, 1 kruka färsk Persilja, 1 kruka färsk Koriander, 1/2 färsk Chili, Salt & Peppar efter smak. En smaksak, vill man skippa koriander använder man bara persilja.
Hacka vitlök, persilja och koriander ihop. Riv zest på citronen och blanda alla ihop med de hackade örterna och vitlöken. Tillsätt saften från 1/2 citron till att börja med och 3 dl olivolja samt fin hackad chili. Är konsistensen för tjock häll i mer olivolja så du får önskad konsistens. Smaka av med mer citronsaft, salt och peppar.
Chimichurrin blir bäst om den får stå och dra till sig någon timme i kylen så alla smaker hinner explodera. Plasta bara ordentligt eller lägg den i burk med lock annars kommer hela kylen lukta vitlök och kryddor.
En örtolja som är perfekt till grillat kött, väldigt smakrik.