Idas pesto utan nötter
Ingredienser
- 1 knippe persilja
- 1 knippe basilika
- 1 st vitlöksklyfta
- 2.5 dl olivolja (funkar även med rapsolja)
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl riven parmesanost
Salt & Peppar efter smak.
Tillvägagångssätt
Skala vitlöken och skölj de färska örterna.
Riv Parmesanost.
Lägg alla ingredienser i köksassistent och mixa (har du ingen så funkar en stavmixer lika bra).
Är peston för tjock är det bara att hälla i lite mer olivolja eller vatten tills du får den till den konsistens du vill ha. Sluta med att smaka upp med salt och peppar.
Vill du hellre ha nötter i så byter du bara ut solrosfröna mot pinjenötter eller andra nötter/frön.
Vad kan man ha pesto till?
Pesto funkar till allt!
Blanda det med dina rotfrukter eller ha det vid sidan om din köttbit. En hemmagjord pesto funkar till det mesta och är en riktig smakhöjare!
Pesto är väldigt individuellt och kan variera mycket från person till person beroende på vad just DU gillar för något. Är du en ostälskare lägg i mer parmesan, älskar du vitlök lägg i en klyfta till osv. Har du mycket gräslök ute i trädgårdslandet funkar det lika bra som basilika. Det är endast du själv som sätter gränserna, prova göra din egen pesto efter känsla!
Tips:
- Vill du ha pesto till din fisk, prova köra med dill istället för basilika. Eller varför inte köra både och?!
- Pasta + Pesto går otroligt snabbt att laga och passar ihop som handen i handsken. När pastan kokar kan du mixa ihop peston, sen blandar du ihop allt. Då har du middag på 10min.
- Har man varken pinjenötter eller solrosfrön hemma prova göra med mandel, pumpafrö eller några andra frön eller nötter du har hemma.
- Du måste inte använda Basilika som är det klassiska i en pesto utan alla örter funkar.
Några maträtter med Pesto:
- Pasta Pesto
- Lax eller Torsk med Pestotäcke
- Pestopizza, ett lager pesto på botten istället för tomatsås
- Risotto med Pesto
- Snittar med Pesto
- Toast med Pesto och Mozzarella
Råvaror som passar med Pesto:
- Lax
- Torsk
- Bacon
- Lufttorkad skinka
- Tomat
- Pasta
- Gnocchi
- Fläskfilé
- Bröd