Grillad abborre med potatis & vitt vin
Enkelt och supergott recept på grillad abborre
Här delar vi med oss av en favorit till sommarens grillning, nämligen abborre i folie med potatis, grönsaker och vitt vin. Denna rätt är både enkel och innehåller få ingredienser samtidigt som det blir grymt gott. Kanske har du fiskat lite abborre i närtid eller har ett par filéer i frysen? Då ska du testa detta! Tips: funkar lika bra med lax eller annan fisk!
Ingredienser (1 portion)
- Filé av abborre x 2
- Potatis ca 200-250 g
- Cocktailtomater ca 6-8 st
- Purjolök efter tycke
- Färska örter. Här kan man ta lite av vad man har hemma men våra favoriter är dill & persilja men även timjan funkar finfint.
- Smör
- Vitt vin
- Citron
- Salt
- Peppar (svart & vitpeppar)
Gör såhär
- Först och främst behöver du ha filéer av abborre. Går att köpa abborre men bäst och roligast är om du fiskar den själv!
- Tänd grillen! Cirka 200 °C är bra.
- Salta och peppra fisken. Vi gillar att både ha salt och vitpeppar vilket ger ett litet sting i fisken som är gött.
- Skiva potatis tunt. Ju tunnare desto snabbare tillagas potatis då den ska vara rå.
- Hacka purjolök and halvera eller "kvarta" cocktailtomater
- Hacka örter
- Lägg potatis i botten av aluminiumfolie. Tänk på att ha en ordentlig bit folie då den ska vikas ihop sedan.
- Lägg fisken uppepå potatisen
- Släng på purjolök, tomater & örter. Spara lite rå purjolök samt örter för garnering.
- Lägg en eller två rejäla klickar smör. Detta smälter sedan och ger god smak till potatisen.
- Häll på en skvätt vitt torrt vin.
- Vik ihop folien och släng på grillen. Låt paketet ligga på i 15-25 minuter eller tills potatisen är mjuk och fisken tillagad. Fisken ska ha en temperatur på runt 50-52 °C för att vara som bäst.
- Toppa paketet med lite färska örter, rå purjolök och en skvätt citron
- Njut med något gott att dricka, förslagsvis det vita vinet som du använde tidigare!