Marcuspizzacorner testar Veloce pizzaugn
Test av Veloce
Utfört av @marcuspizzacorner
Vår ambassadör Marcus Larsson, alias @marcuspizzacorner har i samarbete med Grillkung fått testa Forns Allegros nya Veloce som drivs på el, en riktig italiensk elektrisk pizzaugn. Detta test har gjorts av Marcus som är en av Sveriges bästa influencer när det kommer till napolitansk pizza. Läs Marcus egna ord nedan om ugnen samt hur den hjälper dig att nå de perfekta napolitanska pizzorna.
Inledning
Edil Planet Veloce elektriskt pizzaugn
Att det finns ett uppsjö med ved och gasolpizzaugnar nuförtiden har nog ingen missat, men pizzaugnar som går på el finns det ett mindre utbud utav.
Edil Planet har släppt sin första elektriska pizzaugn för hemmabruk och här har dom gått all in när det gäller kvalité och utforming av ugnen.
Fakta om ugnen
Veloce
Ugnen består av en bakyta på 40 Dx35 B cm, två värmeelement, ett under golvet och ett i toppen av pizzaugnen och dessa element styr du med hjälp av vreden på framsidan av ugnen. Ugnen går på vanligt 230v uttag. Den har även en inbyggd fläkt i sig som hoppar igång när ugnen nåt en viss temperatur, detta för att kyla av ytterhöljet ordentligt så att ugnen inte blir för varm runt omkring vilket är positivt. Speciellt om man ska köra ugnen en längre period.
Bakning i pizzaugnen
När man får ugnen rekommenderar jag att låta ugnen stå och gå i ca 1h på halvfart så att den får brännas in och torkas ur ordentligt. Det är en del fukt i stenen från produktion som måste torkas ur och detta är väldigt viktigt. Låt sedan ugnen svalna av ordentligt.
Slutord
För varje gång man kör ugnen så känner man att man lär sig den lite mer, jag brukar köra ugnarna vid minst 5 tillfällen innan jag skriver ett utlåtande om dom. Detta för att dämpa nyhetens behag och att varje ugn beter sig lite annorlunda så man har alltid en inkörningsperiod på dom.
Finish och kvalité på ugnen är svårslagen, prestandan är riktigt bra och den har allt man kan önska i en elektrisk pizzaugn för hemmabruk eller för den som kör lite mindre mängder catering/event för det storleksformatet som den har. Det är inte en vedugn där du kan baka pizza på under 60 sekunder, utan man får nöja sig med lite längre baktider i denna och pizzorna blir för det tränade ögat lite annorlunda jämfört med i en vedugn. Men överlag blir resultatet bra!