Ooni Pizzaugnar - System & Funktion

Portabla & Smidiga Pizzaugnar

Ooni

Bakgrund

Ooni grundades av paret Kristian & Darina som inte längre bara ville göra goda pizzor utan GRYMMA pizzor. De kom därefter på dessa små, smidiga och portabla ugnar som dessutom kan tillaga en grym pizza på bara 60sekunder. Idag säljs Ooni ugnar över hela världen och är ett av de största märkena när det kommer till pizzaugnar.

Pizzaugnarna

Idag finns det sex olika pizzaugnar från Ooni i olika storlekar, material och bränsle.

Ugnar Bränsle Storlek Material Utsidan
Fyra Pellets 1 pizza - Bakbord 33*33cm

Pulverlackerat stål

Pro Ved / Kol / Gasol 1 1/2 pizza - Bakbord 44*44cm Rostfritt stål
Koda 12 Gasol 1 pizza - Bakbord 33*33cm

Pulverlackerat stål

Koda 16 Gasol 1 1/2 pizza - Bakbord 42*42cm

Pulverlackerat stål

Karu 12 Ved / Kol / Gasol 1 pizza - Bakbord 33*33cm Rostfritt stål
Karu 16 Ved / Kol / Gasol 1 1/2 pizza - Bakbord 42*42cm

Pulverlackerat stål

Material

Oonis ugnar har ingen isolering utan är endast tillverkade i stål. Vilket gör att de tappar värmen relativt fort när du väl slutar elda. Det är dock väldigt smidigt om du ska ha med ugnen på en utflykt. Den svalnar fort så du inte behöver oroa dig om värmen när du väl packar in den i bilen igen. Det gör det dock svårt att tillaga mat på eftervärmen i ugnen, utan du måste alltid elda lite. Oonis ugnar är alltså ganska känsliga för vädret. Det går bra att laga pizza även när det regnar och är kallare men då går det åt mer bränsle än om man jämför med en mer isolerad ugn som Forno Allegros ugnar.

Alla ugnar har en dörr förutom de gasoldrivna ugnarna. Stänger man in gasolen finns risk för att det blir för högt tryck och i värsta fall att ugnen säger PANG...

Pizzastenen i Oonis ugnar är bara 1 cm och tappar också värmen fort när du väl slutar elda. Denna sten är också ganska känslig för stora värmeväxlingar och stötar så var försiktig med stenen. Bär ugnen försiktigt och ta helst in ugnen om det är för kallt ute så stenen håller sig varm.

Alla ugnarna är tillverkade i rostfritt stål dock ser de annorlunda ut på skalet av ugnen. Två modeller är endast i stål medans resterande modeller är lackade i svart färg.

Bränsle

Ooni har alla olika bränslen på sina ugnar pellets kol/ved och gasol.
Vad som är enklast och bäst går att diskutera, det skiljer sig alltid från person till person. Men vi ska försöka bena ut vilka bränsle det finns och fördelar och nackdelar med dem olika.

Pellets

  • Fyra

Ett smidigt bränsle som är lätt att tända upp och fylla på. Ugnen har en skorsten samt en liten skorsten längst bak till för att fylla upp ugnen med pellets.

Fördelen är att fyller du upp den bakre skorstenen med pellets så matar den sig själv och du behöver sällan fylla på med pellets.

Nackdeln är väl just att det är pellets. Du måste alltid köpa det och inte alla butiker har ren trä pellets. Det kan även vara svårare att hålla på med om det regnar eller är fuktigt ute då pelletsen ska hållas torr.

Gasol

  • Koda 12
  • Koda 16
  • Pro (med gasoltillsats)
  • Karu 12 (med gasoltillsats)
  • Karu 16 (med gasoltillsats)

Gasol är nog det smidigaste man kan ha att göra med. Du behöver bara koppla ihop en gasoltub och sen sköter ugnen med gasolen resten.

Fördelen är att det räcker att dra igång ugnen och sen sköter den sig helt själv. Du behöver inte tänka på att ha med ved eller pellets och det blir ingen aska eller sot.

Nackdelen är att du missar hela detta hantverk som blir med att elda i ugnen själv. Du går även miste om den lilla rök smak som blir.

Ved / Kol

  • Karu 12
  • Karu 16
  • Pro

Med dessa ugnar kan du elda med både ved eller kol men också pellets. Det man ska tänka på då är att behållaren veden ligger i inte är så hög så pelletsen kan ramla ut i ugnen. Det speciella med dessa ugnar ovan är att du också kan köpa till en gasolbrännare och välja att köra med gasol i dem, riktiga hybrid ugnar med andra ord. .

Fördelen med ved / kol är ju om man har självförsörjning med ved så blir det en väldigt billig lösning. Men också att du kan elda på ordentligt och komma upp i sjukt höga grader.

Nackdelen måste vara att det blir mer jobb med att fylla på ved och har man fel sorts pellets kan det bli otroligt mycket sot, aska och rök.

Hur det brinner i ugnarna

I gasoldrivna koda 16 är brännaren formad som ett L och täcker både baksida och vänstersidan på ugnen (bild 2). Medans alla andra ugnar brinner från baksidan (bild 1). Eftersom hettan inte kommer från alla håll i ugnen så måste man hela tiden vrida på pizzan så den får jämn värme.

Tändning av pizzaugn

Gasol

Tänk på att gasolen kan prestera sämre om det är kallt ute. Så förvara om möjligt gasoltuben i rumstemperatur.

Alla gasoldrivna Ooni ugnar har en gasventil som skruvas på på baksidan av ugnen. På själva piggen som sticker ut trär man på regulatorslangen och fäster den med en klämma. Du står trycket på gasolen med hjälp av vredet på gasventilen.

Vrid på gasoltuben och gasventilen så gasol släpps ut genom brännaren i ugnen. Du tänder lågan genom att hålla in en tändare eller tändsticka över brännaren inne i ugnen. Det räcker att hålla den några centimeter ifrån längst ut på brännaren för att lågan ska komma igång. Sen är det bara att baka!

OBS! Var försiktig här, tänd längst ut på brännaren så du inte bränner dig på armen. Vi rekommenderar att du använder en grillvante om det är första gången du tänder den.

Kol / Ved / Pellets

Tänk på att veden och pelletsen ska vara torr. Blöt ved/pellets kommer inte tända lika lätt eller brinna lika bra.

Själva tändningen av veden, kolen och pelletsen är enkel och densamma, använd en tänd kloss, lite papper eller varför inte en snabbtändare ifrån oss! Den hittar du HÄR.

Alla ugnarna med denna typ av bränsle har som en korg längst bak i ugnen. Under korgen finns det luftrum att lägga in en tänd kloss eller liknande i.