Mjukkaka á la @lottaostromsmat
Lotta Öström ger recept på mjukkaka som hon kallar det. Ett bröd som är gott till grillad men också att äta bara som det är. Lotta delar recept och ger inspiration till matlagning på sin Instagram och på hennes blogg kan du hitta både recept och läsa mer om hennes resa i Sveriges mästerkock 2018.
Instagram: lottaostromsmat
Blogg: www.lottaostromsmat.se/
Recept
Ingredienser
Ingredienserna är höftade så gillar du fänkål mer än anis så tar du lite mer av det. Likaså med mjölet kan vara svårt att säga exakt hur mycket som går åt så ta lite i taget och testa dig fram tills du får den deg konsistensen som du önskar.
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 2,5 dl vatten
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl sirap
- 1 nypa salt
- 1,5 -2 msk ny mortlad anis och fänkål
- 1 dl havregryn
- 7-9 dl vetemjöl (beroende på sort)
Tillvägagångsätt
1. Mortla anis och fänkål.
2. Smält smöret och häll i vatten och mjölk som du värmer tills det är fingervarmt.
3. Smula ner jäst i en deg bunken och häll på den ljumna vätskan. Tillsätt sirap och den ny mortlade anisen och fänkålen. Rör om tills jästen har löst sig.
4. Blanda ner nypa salt och vetemjöl och låt degen arbeta i maskin i ca 8-10 minuter. Låt jäsa i bunke under en handduk i över ca 40 minuter.
5. När degen har jäst tar du upp degen och formar runda bollar. Kavla ut med en brödkavel, de ska kavlas ganska tunna och sen låt de jäsa ytterligare 30 minuter under en handduk.
6. Nagga brödet med en gaffel innan gräddning. Grädda i pizzaugnen i ca 325-350 grader men passa dig noga gör att de blir klara fort.
Tips är att ta på smör på brödet direkt när du tar ut den ur pizzaugnen och sen är det bara att njuta av mjukkakan.