Utvärdering av Karu 16

Ooni Karu 16 - Oonis bästa ugn hittills!?

Test av Karu 16 - by @marcuspizzacorner

Vår ambassadör Marcus Larsson, alias @marcuspizzacorner har i samarbete med Grillkung fått testa Oonis nya flaggskepp: Karu 16 på ved/kol. Detta test har gjorts av Marcus som är en av Sveriges bästa influencer när det kommer till napolitansk pizza. Läs Marcus egna ord nedan om ugnen samt hur den hjälper dig att nå de perfekta napolitanska pizzorna.

Inledning

Jag har testat många pizzaugnar genom åren, allt från gasolugnar som Ooni Koda 16 till vedugnar som Ooni Pro och italienska Nonno Peppe från Forno Allegro by Edil Planet. Pizza och prylnörd som man är så kändes det sjukt kul att få provköra Oonis senaste tillskott: Ooni Karu 16.

Ooni Karu 16 är den första ugn för hemmabruk som är godkänd av "Associazione Vera Pizza Napoletana (AVPN)" det vill säga, den är godkänd för att laga en äkta Pizza Napoletana.

Men frågan är, lever den upp till förväntningarna?

Kort fakta om Karu 16

Karu 16 är Oonis största ugn hittills och den är en så kallad "mutifuel-ugn" vilket menas med att den drivs på ved, kol men även gasol med tillbehöret Karu 16 gasburner som köps separat.

  • Bakyta: 42,5 x 42,5 cm
  • Vikt: 28 kg (40 kg i kartong)
  • Material: Rostfritt stål med ett ytterhölje av kolstål i svart design
  • Glaslucka med Viewflame technology™ som förhindrar glasluckan att bli sotig vilket gör att du hela tiden kan ha koll på pizzan utan att öppna luckan och således tappa värme
  • Baksten: 15 mm i cordierite
  • Digital termometer med display som mäter temperaturen i ugnen
  • Möjlighet att justera luftflödet i både skorstenen och i fronten av ugnen för att lättare kontrollera temperaturen


Unboxing och första intryck

När jag börjar packa upp ugnen så är första känslan att Ooni inte längre är det lilla "kickstarter-företaget" dem började som, utan här finns känslan av KVALITÉ. Allting är gediget inpackat och det känns som Ooni lärt sig en läxa då dom tidigare haft problem med trasiga stenar vid leverans.

Montering

Ugnen var enkel att montera ihop och tillsammans med manualen (ja jag behövde slå ett öga på den) tog det mig ca 10 minuter innan ugnen var redo att tändas upp. Jag slås av hur mycket jag faktiskt uppskattar att dem både skickat med batterier till termometern, verktyg för de momenten som krävs och att dem använder torxskruvar. Två skruvar blev över då det redan var förmonterade skruvar för vedskyddet på baksidan av ugnen.
Jag började med att bränna in ugnen genom att tända upp den till full temperatur och sedan låta ugnen svalna av. Detta kan vara bra att göra för att bli av med eventuell smuts och oljor från produktion. Och det är rekommenderat i Oonis manual.

Unboxing och första intryck

Tändning av ugn

När jag tänder upp ugnen brukar jag börja med ganska små pinnar för att elden ska komma igång ordentligt och som alltid är det viktigt att ha riktigt torr ved. Ett tips är att förvara veden inomhus en dag eller två då det kan vara fuktigt ute vissa perioder om året. Den fukten drar veden åt sig vilket påverkar förbränningen negativt.

Intrycket är att den här ungen blir riktigt varm, riktigt snabbt. Ooni har skrivit mycket om att dem jobbat hårt med att optimera ugnen och dess luftflöde, vilket jag trott endast varit en sälj-pitch, men förvånande nog så stämmer det! På 10 minuter ungefär så visar den digitala termometern hela 448 °C. Jag mäter även golvet med min IR-termometer och den visar en ännu högre temp vilket är förståeligt i och med att tempen är högre närmare elden än under golvet där mätenheten sitter. Jag rekommenderar att alltid gå efter en IR-termometer som man mäter värmen på golvet med, medans den digitala termometern mer kan ge ett hum om man det är dags att slänga in en till pinne i elden eller liknande. Ett visst sot infinner sig på Viewflame™-glaset när jag lite för tidigt lagt på en något för stor vedklabbe. Men jag tog lite torrt hushållspapper och torkade av det med ett drag. Sedan höll sig luckan ren och fin under hela baket vilket jag faktiskt blev förvånad över.

tändning

Bakning

Efter uppvärmning och urbränning så låter jag ugnen svalna något då 450 °C på golvet är något högt för cordierite-stenen. Jag föredrar 400-420 °C för denna typ av sten (vilket även Ooni rekommenderar i sin manual) men med en rullande låga i taket. Ett tips om man vill kyla golvet snabbt är att ställa en gjutjärnspanna på golvet en liten stund.

Jag bakar ut den första pizzan och skickar in och stänger luckan. Cirka 50 sekunder och endast en enda vändning av pizzan senare så är pizzan klar. MYCKET imponerande! Här körde jag med fullt öppna spjäll överallt.

Ooni har kommit runt att behöva vända pizzan en kvarts varv i taget, troligen på grund av den modifierade vedkorgen (den är något högre upp än bakytan vilket gör att lågorna rullar längst hela taket), den isolerande glasdörren, det optimerade luftflödet och tillräcklig höjd i taket. Ett annat problem som kan uppstå i små ugnar utan lucka är att botten på pizzan närmast öppningen inte hinner sätta sig ordentligt innan det är dags för vändning men det problemet har man inte här vilket är riktigt bra. Ytterligare ett problem som kan vara med mindre ugnar är att dem är ojämna i värmen vilket leder till att pizzan kan bli rätt så fläckig och inte lika jämn brun. Även ökningen av storleken runt kanten på pizzan kan skilja sig då ugnarna är jättevarma längst in i ugnen och lite svalare längre ut mot öppningen. Här tycker jag att cornicionen (pizzans kant) har en väldigt fin och jämn höjd där kanten är jämnbrun vilket man brukar få i större stenugnar där man har en lagrad värme som är jämn överallt.

Ved-tips

En annan positiv sak är den väl tilltagna vedkorgen som gör att man kan lägga in ganska stora klabbar. Man kan köpa en säck ved på affären och slipper stå och kapa dom på längden. Jag rekommenderar däremot att kanske inte köra med klabbar som är 10cm i diameter utan något mindre. En större klabbe håller värmen i ungefär 10 minuter med fulla spjäll öppna vilket känns som fullt godkänt och när jag har bakat klart så slår det mig hur lite ved den här ugnen faktiskt förbrukar. En 40 liters säck med ved räcker säkert till 4 pizzabak (ja såvida du inte står i 5 timmar och bakar såklart).

Bakning av pizza 2-4

Jag "stress-testar" även ugnen genom att skicka in 4 pizzor efter varandra med i princip NOLL tid för återhämtning av golvet och kan tycka att den sista pizzan var lite väl undergräddad på botten. Men om man låter ugnen återhämta sig någon minut så är den redo för bak igen. Dock har jag inte stött på en enda ugn av de mindre varianterna som klarat sig bättre i ett sådant här moment. 30 minuter efter att sista pizzan legat i ugnen och ingen mer ved tillsatt så mäter jag en temperatur på 350 °C på golvet. Ca 1 timme efter bak mäter jag 280 °C och kastar då in en överbliven pizzadeg som jag rullat till en baguette. 20 min senare är den klar. Men om man vill baka mer bröd skulle jag nog rekommendera att elda med briketter och strypa luftflödet något. Detta var mer ett test för att se hur länge värmen håller. Det är ju som sagt fortfarande i den portabla kategorin, och om man är och kör ett event eller liknande och ska åka hem med ugnen så kan det vara rätt skönt att slippa ha en ugn som är 400 °C i 3 timmar efter bak. Det kan ju då bli väldigt varmt i bilen....

Bakning
Slutord & betyg

Slutord & betyg

Innan jag sammanfattar mitt test av Karu 16 så tänkte jag lista lite fördelar/ nackdelar med ugnen:

Fördelar
  • Snygg design
  • Stor bakyta
  • "Multifuel" vilket gör att den är kompatibel med ved, kol & gasol
  • Jämn gräddning av pizzan med endast en vändning
  • Bra överblick över pizzan genom den stora glasluckan
  • Snabb uppvärmning samtidigt som ugnen har en hög maxtemperatur, perfekt för napolitanska pizzor
Nackdelar
  • Cordierite-sten med maxtemperatur på 400-420 °C. Dock kan detta även vara en fördel beroende på vilken typ av pizza du vill baka
  • Blir kall relativt fort efter att elden slocknat. Dock inget konstigt i en mindre ugn av stål

Jag är faktiskt väldigt imponerad över ugnen. Bakytan känns väldigt stor (pizzaspaden som användes var 36cm bred), den bakar OTROLIGT jämnt och fint. Och man behöver knappast kämpa för att hålla upp värmen i ugnen. Det enda man får se upp med är att golvet lätt drar iväg och blir för varmt om man lämnar ugnen för länge utan att baka i den. Efter att ha kört ugnen ett par gånger så skulle jag utan tveka säga att detta är Oonis bästa ugn hittills!

Bra jobbat Ooni!

Vill ni läsa mer om ugnen eller om pizza generellt, kryddat med en massa bilder på pizza så kan ni kolla in mitt konto på Instagram här!

Bild
Bild 2