Recept på Julskinka på grillen
Den heliga julskinkan
En av de sakerna man förknippar med jul när det kommer till mat måste väl ändå vara julskinkan?
Vad är inte bättre då än att kunna göra julskinkan på grillen. Nedan är vårt recept och tillvägagångssätt för att få till den perfekta julskinkan just på din grill. Vi använder oss av ett rotisserie för att få en jämn yta. Självklart går det även utan men har du ett rotisserie så rekommenderar jag det starkt!
Att koka julskinka
Ska du koka din egna julskinka så är det väldigt enkelt. Några få steg och du får även en god dopp i grytan på köpet om du gillar det!
- Ta ett stycke rimmad julskinka och spola av den i kallt vatten.
- Skär 3 gullökar och ta fram några lagerblad (cirka 5st per skinka) samt kryddpepparkorn (cirka 1/2 matsked per skinka).
- Lägg skinkan i en gryta och täck med vatten.
- Låt det koka upp. Då kommer skum bildas som man får ta bort med hjälp av en sked eller hålslev.
- Lägg i kryddpeppar och lagerblad och låt allt sjuda.
- Låt skinkan sjuda tills den får en innertemperatur på 72 grader. Det tar cirka 45 minuter till 1 timme per kilo skinka.
- Lyft ur skinkan så är den redo för griljering. Låt den svalna i kylen innan du griljerar den. Bästa är att koka skinkan ett dygn innan du griljerar.
- Spadet som är kvar är perfekt som dopp i grytan. Salta bara upp det efter smak och tycke.
Recept Julskinka
- Ett stycke fin julskinka
- 1 del En sötare senap
- 1 del En starkare senap (själv gillar jag dijon)
- cirka 1st Äggula per skinka
- (Ströbröd)
Tillvägagångssätt
- Starta upp grillen på max så den blir varm.
- Sänk värmen på grillen till medium eller lägre, beroende på hur kallt det är ute. Har du en rotisseriebrännare på grillen kan det räcka att bara ha den på. Vill du köra i ugnen sätter du den på 225 grader.
- Blanda ihop senap x2 med äggula. Mängden beror lite på storlek på skinkan.
- Häng upp julskinkan på rotisserie spettet om du har ett. Det är enklare att pensla den om den hänger på spettet. Har du inget rotisserie lägg den på en plåt eller i en ugnsform.
- Smeta in hela skinkan i senapsröran och strö över ströbröd. Är någon gluten allergiker eller liknande kan man strunta i ströbröd eller använda sig av glutenfritt.
- Häng på rotisseriet på grillen / Lägg in formen i grillen/ugnen.
- Låt den gå tills den blir varm och gyllenbrun i ströbrödet. Cirka 40 minuter beroende på storlek och värme. Skinkan är redan tillagad så nu ska den bara bli fin i färgen.
- Ta ut skinkan, låt den vila lite och sen börja skära upp den!
- NJUT!
Vår julskinka är tillagad i en Broil King Regal 490 på rotisserie med rotisseriebrännare igång som ni kan se på bilden nedan.