Information om leveranser och öppettider för jul och nyår

Enkel focaccia i din pizzaugn

Det Italienska brödet!

Focaccia är ett italienskt bröd som blir väldigt fluffigt och saftigt och som man ofta kan se med mängder av olika toppings på. Du kan ha allt från bara salt uppe brödet till tomater, basilika, rosmarin, oliver, vitlök och mycket mera.

3 timmar Focaccia á la Tony!

Detta recept är från en av Grillkungs kära följare och kunder Tony Björnklint Assia. Detta recept bakar han själv i den italienska pizzaugnen Nonno Peppe men självklart kan du även tillaga det i en vanlig ugn.

Kika in hans instagram här: tmassia

focaccia

Recept Focaccia

Receptet är för 1 "vanlig" ugnsform, cirka 25x35cm

Tidsåtgång: 3 timmar (varav 2h jäsning och 0.5h tillagning)

  • 12.5g jäst (1/4 paket)
  • 280g vatten
  • 450g tipo-00 vetemjöl
  • 10g salt
  • 20g olivolja
  • 5g honung

Topping:

  • körsbärstomater
  • basilika
  • olivolja
  • flingsalt


Tillvägagångssätt

  1. Lös upp jäst och honung med vatten.
  2. Rör ner hälften av mjölet i degblandare (det går självklart även bra att blanda för hand).
  3. Tillsätt salt och olivolja och resten av mjölet.
  4. Kör degen i degblandaren tills den blir slät och fin och vik sen degen.
  5. Täck över bunken och låt degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme.
  6. Häll olivolja i en ugnsform, smörj med händerna så att det även är olja på kanterna och hela botten. Snåla inte!
  7. Lägg degen i formen och tryck ut så att den blir jämn och täcker hela formen.
  8. Täck över formen igen och låt jäsa ytligare 1 timme i rumstemperatur.
  9. Tryck djupa gropar med fingertopparna och toppa sen önskad topping (i detta fall tomater, basilika).
  10. Ringla över rikligt med olivolja och strö på flingsalt.
  11. Grädda i ugnen i cirka 20-30minuter på 225-250 grader. Om den eldas i vedeldad pizzaugn så se till att vända formen ett par gånger under tillagningstiden för att få till en jämn gräddning.
  12. Ta ut och täck med en handduk och låt svalna några minuter.

Buon Appetito!

bild
bild
bild

Vanliga frågor angående focaccia?

Nonno peppe funkar toppen, men så klart även de andra pizza ugnarna vi har. Det funkar även i ugnen hemma i köket också.

Du kan ha tomater, basilika, rosmarin, oliver, vitlök eller enbart salt om du bara vil ha det. Allt är upp till vad dina smaklökar helst vill ha!

Vårat recept här på sidan är i 1 vanlig ungsform, ca 25x35 cm, men det beror också på om du gör dubbel sats eller inte.

12.5g jäst (1/4 paket), 280g vatten, 450g tipo-00 vetemjöl, 10g salt, 20g olivolja, 5g honung

Tänk även på att den ska ligga på jäsning i 2 h.