Information om leveranser och öppettider för jul och nyår

Grillad falafel i pitabröd med kebabsås

Grilla vegetariskt

Ibland kan det vara svårt att komma på vad man ska lägga på grillen när grillsuget drar igång. Oftast är det en köttbit som hamnar på gallret men att vegetariskt blir mer och mer vanligt. Så vad ska man grilla när man vill äta vegetariskt? Det vanligaste vegetariska man grillar måste väl ändå vara haloumiost men självklart finns det en sjö av vegetariska rätter du kan lägga på grillen. Bönbiffar, fylld paprika, aubergine, vitkål och mycket mer. Här delar vi med oss av en av våra vegetariska favoriter att göra på grillen, falafel. Det är dessutom även veganskt.

Falafel

En kikärtsröra som oftast friteras och finns på många snabbmats menyer istället för kebab som ett vegetariskt alternativ. Alla har väl någon gång hört talas om falafel även om man kanske inte ätit det. Du kan göra falafel i alla olika former och smaka upp det med mängder av olika kryddor och örter. Här delar vi med oss av ett grundrecept på falafel och självklart väljer vi att tillaga det på grillen på en stekplatta. Ett otroligt gott recept som vi tycker du absolut MÅSTE testa även om du är en trogen köttätare.

Innehållet kan inte visas

Recept Falafel

Blir cirka 6 större puckar

  • 1 förpackning kokta kikärtor (ca 380 gram)
  • 1 gullök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja
  • 2 - 3 tsk spiskummin
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1/2 citronjuice
  • Salt & Peppar efter smak

Vill du ha mer smaker kan du även lägga till koriander, chili, salladslök eller paprikapulver

Tillvägagångssätt

  1. Häll av kikärtorna från vätskan det ligger i.
  2. Lägg ner kikärtorna i en matberedare med resten av alla ingredienser och mixa till en slät smet. Det går även att hacka allt fint för hand och knåda ihop det. Då blir det mer bitar i falafeln om man föredrar det.
  3. Forma smeten efter önskad form och storlek. Vi formade dom till lite större biffar.
  4. Stek i en varm panna med olja cirka 2 minuter på varje sida så ytan blir gyllenbrun. Hur lång tid man ska steka dom varierar efter storleken på falafeln. Är dom mindre blir de klara tidigare, större kan behöva lite längre tid på lägre värme så insidan hinner bli tillagad. Vill du inte steka går det även bra att fritera!
  5. Servera ihop med pitabröd, kebabsås och någon god sallad.

Saker som passar till falafel

Hummus, tortilla, tunnbröd, tomtat sallad, pommes

Tips på rätter du kan göra vegetariska och byta ut med falafel

Kebab, pulled pork, tacos, pannbiff, burgare

recept