Recept på Barbecue Pit Beans
Ett recept från Thomas Videhjärta @smoked_thomas_bbq på riktiga barbecue pit beans för alla BBQ älskare. Passar perfekt som ett tillbehör till saftiga revben, en bra coleslaw & rostad majskräm. Men funkar självklart till all typ av BBQ.
Ingredienser
- 1 paket bacon
- 2 burkar med blandade färdigkokta bönor (380/230g)
- 1 stor gullök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 paprika
- 1 burk passerade tomater (390g)
- 1 dl valfri bbq sås (Grillkungs recept hittar ni HÄR)
- 0.5 dl äppelcidervinäger
- 0.5 dl farinsocker
- 1 msk soja
- 1 msk spiskummin
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk oregano
- Salt & Grovkorning svartpeppar
- Koriander
- Lime
Tillvägagångssätt
Väljer man att tillaga rätten helt på grillen så börja med att sätta en gjutjärnspanna eller tjockbottnad gryta på grillen/smokern direkt så den hinner bli varm medan man påbörjar sin mise en place.- Hacka löken och vitlöken fint samt tärna baconet och paprikan.
- Börja med att steka baconet tills dess att det börjar rendera fett
- Tillsätt därefter löken och stek tills den börjar få lite färg och ha därefter i vitlöken.
- Tillsätt dom torra kryddorna och fräs med i fettet nån minut, blir det torrt kan man pytsa i lite av den passerade tomaten så det inte bränns vid.
- Häll i resterande mängd tomat, bbq sås, vinäger, soja och sist sockret. Vill man ha lite textur kvar i paprikan så låt detta sjuda i ca 30 min och reduceras ihop till en tjockare konsistens utan lock innan man tillsätter paprikan annars låter man den gå med direkt också.
- Fortsätt att sjuda såsen i 30 min till så man får en bra rökig smak
- Tillsätt därefter bönorna och smaka av med salt och peppar, ev mera socker om det är för strävt.
- Låt det gå klart på grillen tills bönorna är varma, ca 10 min till.
- Vid servering klyfta limen och pressa saften över bönröran och garnera med plockad koriander.
Följ Thomas på instagram för att få mera inspiration till vad du kan göra på grillen!