Recept på Glutenfri pizzadeg
Napolitansk Pizza Hemma
Alla älskar pizza och Du är en av dem! Men hur bakar man den perfekta pizzan och hur är den perfekta pizzan? Vi låter vår pizzaexpert Marcus Larsson komma med sina bästa tips!
Att baka pizza är både kul att göra och gott att äta och för vissa kan det även bli ett intresse eller hoppy. För Marcus Larsson har det rent av blivit en stor del av livet och hans pizzor i olika ugnar med olika recept och utföranden har blivit ett mycket uppskattat inslag i vårt instagramflöde på grillkung. Vi tog oss helt enkelt i kontakt med Marcus och frågade om inte han ville dela med sig av sina bästa tips och de kommer här.
v
Är du glutenintolerant men vill också njuta av en fantastiskt god pizza? Trött på att bli dålig i magen när du ändå gjort det dumma och beställt en glutenfri pizza på en resturang? Då har du kommit rätt!
Jag är själv glutenintolerant men älskar pizza, och sen jag köpte min Ooni Koda har jag testat flera glutenfria recept och till slut kommit fram till vad jag tycker är en riktigt bra pizzadeg som i många fall smakar godare än en deg med gluten i.
Ingredienser (för 3-4 degar)
- Ca 5,5 dl glutenfri mjölmix (föreslår 60% Finax mjölmix och 40% Semper finmix utan vetestärkelse)
- 1 msk fiberhusk
- 2 dl vatten
- 0,5 dl olivolja
- ca 15-20 g jäst
- 1 tsk salt
- 0,5 dl fil eller naturell yoghurt
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk socker
Instruktioner - degen
Börja med att värma vattnet till ca 37 grader och häll över det i en stor bunke. Smula ned jästen och blanda försiktigt. Häll i fiberhusken, olja och salt och blanda. Låt stå för att svälla i ca 5-10min (inte längre!). Det som händer då är att fiberhusken binder vattnet så att det blir en fastare gegga och konsistensen på degen blir sedan mjuk och härlig.
Efter att fiberhusken svällt klart lägger du i filen/yoghurten. Nu ska du börja blanda i mjölet lite i taget och röra runt med antingen en bra bakmaskin eller degkrokar på en elvisp. Jag brukar köra med elvisp och det tar ca 5 minuter och armen får ett bra träningspass på köpet.
Ta i ca en halv deciliter mjöl i taget och se till så att allt blandas in i degen innan du lägger in mer. Mot slutet så ska du ha i bakpulvret och sockret och blanda in väl. Om degen börjas kännas för torr eller att den börjar gå sönder, ha i lite mer vatten.
Degen skall till slut kännas fast och fin, inte torr eller jättekletig. Den ska fastna lite grann i botten av bunken.
Lägg över en bakduk/handduk som du fuktat ordentligt (gör att jästen trivs och jäsningen blir bättre) och låt stå mörkt i ca 45 minuter.
Nu bör degen växt och du kan stjälpa upp den på ett mjölat bakbord och skära den i 3-4 degar. Detta beror på hur stora pizzor du vill ha och om du vill ha kanter på pizzan eller inte. Jag brukar skära den i 4 st ganska små pizzor som har kanter.
Tips på pizzaredskap!
Vanliga frågor angående pizzadeg?
Vi rekommenderar starkt detta, Ca 5,5 dl glutenfri mjölmix (föreslår 60% Finax mjölmix och 40% Semper finmix utan vetestärkelse), 1 msk fiberhusk, 2 dl vatten, 0,5 dl olivolja, 25 g jäst, 1 tsk salt, 1 ägg, 0,5 dl fil eller naturell yoghurt, 1 tsk bakpulver
klicka på länken så hittar du hur du gör degen steg för steg, Glutenfri deg. Nedan finns även instruktioner hur man gör pizzan med.
En ugn som når 400-500 grader, Pizzaspade att skjutsa av pizzan, En IR-termormeter så man kan ha koll på hur varmt det är i ugnen, En snurrspade så du kan vända pizzan i ugnen, dock inte nödvändigt, har du en tunn pizzaspade att skjutsa av pizzan så kan du plocka upp pizzan med den, ta ut den ur ugnen och vrida pizzan med handen.
1000g vetemjöl (16.5 dl), 600g vatten (6dl), 10g olivolja (1 msk), 26g salt (1.5 msk), 25 gram jäst (ett halvt paket). Klicka på länken så finns det instruktioner hur du gör steg för steg Snabb&enkel pizzadeg
Börja med vetemjöl special (utan tillsatt kornmalt) eller det du har hemma, jaga inte ihjäl dig på ett italienskt Tipo 00 mjöl bara för du hört att det ska vara bra, det finns viktigare saker i början när man ska lära sig att baka pizza.