Marcuspizzacorner testar Etna 2 pizze
Test av Etna 2 Pizze
Test utfört av @marcuspizzacorner
Vår ambassadör Marcus Larsson, alias @marcuspizzacorner har i samarbete med Grillkung fått testa Forns Allegros nya Etna 2 pizze som drivs på gasol med plats för 2 pizzor. Detta test har gjorts av Marcus som är en av Sveriges bästa influencer när det kommer till napolitansk pizza. Läs Marcus egna ord nedan om ugnen samt hur den hjälper dig att nå de perfekta napolitanska pizzorna.
Inledning
Forno Allegro by Edil Planet
De italienska ugnstillverkarna Forno Allegro är ett märke som varit med ett bra tag. Dom sicilianska ugnsmakarna har ett antal modeller och dom är duktiga på att anpassa sina nya modeller efter folks behov. För ett par år sen släppte dom både ved och gasugnar för vettiga priser för de hemmabagarna som ville baka pizza hemma och ugnarna blev riktiga storsäljare.
Pizza nyhet 2023
Deras tillskott för 2023 är bland annat en ny gasolugn med namnet Etna 2 Pizze. Vilket man på namnet kan förstå är en ugn anpassad för att få plats med 2 pizzor åt gången.
Fakta om ugnen
Etna 2 Pizze
Ugnen är en gasolugn som är 40cm djup och 70 cm bred. Man får alltså plats med 2 stycken 33cm pizzor på bredden. Att den är bredare än djup gör att det blir enkelt att snurra pizzorna när man kör 2 i taget då ingen av pizzorna är i vägen för varandra som dom kan bli om man bygger ugnen på djupet istället.
Ugnen kommer med den sicilianska biscottin som standard och en lucka för att få upp värmen både snabbare och det ger även en jämnare värme i hela ugnen om man vill använda den under gräddningen. Denna är även bra att ha vid blåsiga dagar.
Det sitter ingen skorsten på den då gasolugnar brukar få en jämnare värme utan en.
Montering och bakning
Montering av Etna 2 pizze
Ugnen är lättmonterad, man behöver i princip bara skruva på fästet för gasolslangen och skruva på muttern för handtaget till luckan. Det som tar längst tid är att ta bort plasten ifrån den (ni som gjort detta förut, ni vet). Tänk dock på att det inte följer med någon gasolregulator, denna får man köpa separat.
Underlag
Ugnen kan även bli varm under, så ska man ställa den på något som är känsligt för hög värme rekommenderar jag att sätta någonting under som den kan stå på. Jag har i det här fallet satt två lättbetongskivor under som tål värmen och som även är isolerande.
Innan användning
När man får ugnen bör man börja med att bränna in den nån timme eller två så att all fukt i ugnen och stenarna torkar ut och även ev smuts från tillverkningen bränns ur. En ugn som är helt torr och mättad på värme presterar mycket bättre också.
Efter inbränning är ugnen varm på ca 30 min och den är redo att bakas med.
Slutord
Allt som allt tycker jag att detta är en mycket bra ugn. Den är bra storleksmässigt och presterar väldigt bra. Då det finns så pass mycket utrymme är detta även en ugn som skulle funka för den som vill köra lite småskaligt kommersiellt då man har plats för 2 pizzor samtidigt, alternativt 2 olika bakplatser om man kör en pizza i taget ifall ugnen skulle tappa lite värme på golvet vid extremt högt tryck.
Jag är egentligen en vedkille men smidigheten med gasol är svårslagen och detta är en av de bättre gasolugnarna jag kört då den beter sig mycket mer balanserat än andra gasolugnar jag provat.