Information om leveranser och öppettider för jul och nyår

Olika kolsorter och egenskaper

Det är få saker som är så associerat till den svenska sommaren om att grilla. Här diskuterar vi vilken grillkol som passar din grillning bäst och som skapar den bästa helhetsupplevelse. Grillkol som du hittar hos oss är av mycket god kvalité och från flera välkända varumärken.

Att använda sig av grillkol med hög kvalité är en rekommendation när du ska välja grillkol. Bitarna är större, det blir mindre gnistor och man får en jämnare tillagningstemperatur. Vi har kol av många olika fabrikat och träslag, bland annat quebracho, ek eller marabu, där de har olika effekt beroende på vad du vill få ut av din grillning.

kol bild

Svenskt björkkol

Svenskt björkkol från kolektivet. Björkveden som används är av högsta kvalitet från närområdet av Tornedalen. Birchotan är en naturprodukt från Europas sista vildmark där den tillverkas i byn Kurriko i Tornedalen, 12 mil norr om polcirklen. Kolet är nästan rökfritt, sprätter inte och ger en lätt björksmaktill maten som tillagas över den. Bitarna är långa, smala och det funkar utmärkt i många olika typer av grillar, från små japanska bordsgrillar till stora grillugnar och keramiska kamado-grillar.

Träkol

Träkolet från Holy Smoke är en mix av stora bitar kol från lövträd av bok, avdenbok och ek och kommer från hållbart skötta skogar. Kombinationen av lövträd är ett effektivt bränsle och ger en lång brinntid. Smaken som kolet avger är en mild, aromatisk smak. Vill du ha en rökigare smak kan du tillsätta Holy Smoke BBQ chips. Det här kolet passar utmärkt för användning i keramiska grillar, kolgrillar och utomhuskök men framförallt med höga temperaturer eller långkokningar. Holy Smoke kol är 100% naturligt och tas fram i Ukraina. På säcken finns stämpel både från FSG för hållbart skogsbruk och Certified Inputs Organic Standard #No 21-1529-01.

Big blocks

Kamado Joe producerar sitt egna grillkoll big blocks på ett väldigt klassiskt och småskaligt i gamla murade kolhus. Tillsammans med Kolmästare i Argentina tar Kamado Joe fram sitt kol av 4 olika hårda träslag som lokalt kallas "Axe Breakers". De består av de 4 träslagen Guayaibi, Guayacán, Mistol och white quebracho som är 4 lövträd. Att de görs av så otroligt hårt virke gör att de kan få fram större bitar som brinner längre, smakar bättre och avger bättre och renare rök.

Quebracho

Ett riktigt hårt träslag med lång brinntid, nästan dubbelt så lång tid som standardbriketter och som kan brinna vid mycket höga temperaturer, upp till 750 grader. Quebrachokolen har riktigt stora bitar och ändrar definitionen av vad stora kolbitar är. De är också rikliga då de går att använda igen efter att kolen har slocknat, om man kommer ihåg att blanda kolen innan man tänder den igen. Tänder man kolen försiktigt kan den ligga och pyra på låg temperatur under många timmar men om man vill ha en massiv glöd kan du tända kolen på flera olika ställen och på kort tid har du då en värme som nästan är olaglig. Oavsett hur du tänder kolen ger den ifrån sig en underbart fin doft av trä och grillsmak. Man får en ganska kraftig smak av quebrachokol så det passar bra till alla möjliga köttbitar eller huvudrätter men kanske inte passar lika bra om du ska göra bröd eller efterrätter. Kolet passar i alla grillar men det utmärker sig i keramiska/kamado grillar och lämpar sig för grillningar med höga temperaturer.

Marabou-kol, även kallat för cuba-kol

Marabukol, även känt som Cubakol, är ett populärt val för grillentusiaster som söker högkvalitativ och miljövänlig träkol. Detta kol är framställt av det tåliga Marabubuskens ved och utmärker sig med lång brinntid och intensiv värme, vilket gör det perfekt för både direkt och indirekt grillning. Marabukol finns i olika storlekar och är särskilt uppskattat för att producera minimal rökutveckling samtidigt som det ger en härlig grillsmak. Välj Marabukol från pålitliga leverantörer som Bestcharcoal för en ultimat grillupplevelse som gynnar både dig och miljön.

Marabukol är inte bara en kolprodukt – det är ett hållbart och effektivt alternativ för den medvetne grillaren. Tillverkat av invasiva marabuträd/buskar i Kuba, bidrar Marabukol till ekologisk balans samtidigt som det erbjuder lång brinntid och höga temperaturer, idealiska för all slags grillning. Detta kol uppskattas av restauranger och professionella grillare för sin jämna förbränning och naturliga, rökiga smak som förhöjer matens smakprofil. Dessutom lämnar Marabukol minimal aska, vilket förenklar städningen efter grillningen.

Eftersom Marabou är en buske kommer bitarna komma i merparten längre bitar som är okluvna, alltså mer avlånga från buskens grövre stammar. Ofta är de 3-7 cm i diameter och ca 10-12 cm långa även om det varierar från säck till säck

Ekkol

En kvalitetskol gjord av 100% ek. Kolet är framtaget helt utan tillsatta kemikalier och är mer eller mindre luktfri. Blandningen består av stora och små bitar med övervägande vid lite större bitar som passar bra för den som gillar att grilla low & slow. Passar perfekt till
kamadogrillar ock rökar men också till vanliga klotgrillar. Detta kolet är milt till smaken och väldigt allround. Ekkolen kan komma upp i höga temperaturer och passar sig för både low & slow grillningar men också grillningar i högre temperatur, runt 200 grader. Vill man blanda så rekommenderar vi att blanda ekkolen med en björkkol.

AL/Resturangkol
Andra alternativ är al, eller också kallat restaurangkol som är ett svenskt träslag med en mildare röksmak. Kolen är framtagen helt utan tillsatta kemikalier och är mer eller mindre luktfri, tack vare kolets renhet skulle man kunna tillaga maten direkt på kolet. Blandningen består av mestadels stora bitar. Alen kan komma upp i höga temperaturer, minst 150 grader där deras prime temperatur är mellan 150-250 grader. Det går att få upp kolet i ännu högre temperaturer med lite tur och teknik. På grund av att kolet kan komma upp i så höga temperaturer så har det inte lika lång brinntid som quebracho eller marabu men funkar ändå utmärkt om du vill tillaga till exempel hel kyckling eller hel ryggbiff.

Bok/Avenbok

Big Green Egg har en grillkol som kommer från nordamerikans ek och hickory där bitarna varierar i storlek. Kolet har en extra lång brinntid. Det innehåller inte några kemikalierna, fyllnadsmedel, antracitkol, kalk eller petroleumprodukter.

_