Information om leveranser och öppettider för jul och nyår

Recept på högrevsgryta

Mustig och smakrik högrevschili

Här kommer recept på en av dom bästa rätterna att laga till hösten som även passar grymt bra i matlådor eller till att frysa in. Du kan äta det som det är med crème fraiche på toppen, med bröd eller tillsammans med en kolhydrat som potatis eller ris.

Receptet på denna chiligryta kommer från oss på Grillkung och funkar att tillaga ute på grillen i en wok eller på spisen inomhus. Grytan sköter sig själv vilket gör den väldigt lätt att laga. Men den ska koka i cirka 2 timmar så lite framförhållning behövs.

Bredvid finns video på vår Youtube där Josef tillagar grytan, där du även får lite tips och tricks. Vill du hellre ha allt i text kan du läsa receptet nedan:

Innehållet kan inte visas

Recept

För cirka 6 personer

  • 2 msk olja (att steka i)
  • 1 kg högrev i bit
  • 1 paket bacon
  • 1 stor gullök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 st röd paprika
  • 1 st röd chili
  • 1 st ingefära
  • 5 st lagerblad
  • 1 st bira (ljus lager)
  • 1 burk tomatkross
  • 1,5 dl flytande oxfond (3-4 tärningar. Funkar även med annan fond)
  • 5 dl vatten

Topping

  • Färsk persilja
  • Crème Fraiche

Tillvägagångssätt

  1. Börja med att dela upp köttet i mindre bitar, ju mindre bitar ju snabbare kokar köttet klart.
  2. Hacka upp löken, vitlöken, palsternackan, morötterna, ingefäran, paprikan och chilin i bitar.
  3. Fräs högrevbitarna och baconet på hög värme så dem får en fin yta.
  4. Släng sen på lök x2, palsternacka och morötter och fräs tillsammans med köttet en stund så de mjuknar lite.
  5. Tillsätt sen krossade tomater, vatten, fond, öl, ingefäran, lagerblad och chilin.
  6. Låt allt koka samman i cirka 1 - 1 1/2 timme beroende på storleken på köttet. Tillsätt mer vatten under tiden om vätskan börjar koka bort.
  7. När köttet börjar bli mört, tillsätt paprikan så den får lite mer struktur.
  8. När högrevsbitarna faller isär så vet du att det är klart. det kan ta allt mellan 2-3 timmar. Salta och peppra efter smak. Var försiktig med saltet då det blir salt ändå från fonden.
  9. Servera som en soppa/gryta med crème fraiche och toppa med lite hackad persilja. (Tips att bara tillsätta lite mer vatten och tomatkross om du hellre vill ha det som en soppa!)