Marcuspizzacorner testar Etna 2 pizze

Test av Etna 2 Pizze

Test utfört av @marcuspizzacorner

Vår ambassadör Marcus Larsson, alias @marcuspizzacorner har i samarbete med Grillkung fått testa Forns Allegros nya Etna 2 pizze som drivs på gasol med plats för 2 pizzor. Detta test har gjorts av Marcus som är en av Sveriges bästa influencer när det kommer till napolitansk pizza. Läs Marcus egna ord nedan om ugnen samt hur den hjälper dig att nå de perfekta napolitanska pizzorna.

Inledning

Forno Allegro by Edil Planet

De italienska ugnstillverkarna Forno Allegro är ett märke som varit med ett bra tag. Dom sicilianska ugnsmakarna har ett antal modeller och dom är duktiga på att anpassa sina nya modeller efter folks behov. För ett par år sen släppte dom både ved och gasugnar för vettiga priser för de hemmabagarna som ville baka pizza hemma och ugnarna blev riktiga storsäljare.

Pizza nyhet 2023

Deras tillskott för 2023 är bland annat en ny gasolugn med namnet Etna 2 Pizze. Vilket man på namnet kan förstå är en ugn anpassad för att få plats med 2 pizzor åt gången.

Fakta om ugnen

Etna 2 Pizze

Ugnen är en gasolugn som är 40cm djup och 70 cm bred. Man får alltså plats med 2 stycken 33cm pizzor på bredden. Att den är bredare än djup gör att det blir enkelt att snurra pizzorna när man kör 2 i taget då ingen av pizzorna är i vägen för varandra som dom kan bli om man bygger ugnen på djupet istället.

Ugnen kommer med den sicilianska biscottin som standard och en lucka för att få upp värmen både snabbare och det ger även en jämnare värme i hela ugnen om man vill använda den under gräddningen. Denna är även bra att ha vid blåsiga dagar.

Det sitter ingen skorsten på den då gasolugnar brukar få en jämnare värme utan en.

Gasolbrännaren

Gasolbrännaren på den här modellen sitter inte längst med golvet. Den är upphöjd ett par cm ovanför golvet, vilket är mycket bra enligt mig. Då slipper man problemet att sidan av pizzan blir bränd innan toppen är gräddad och det gör att hela ugnens värme blir mycket mer balanserad, gräddningen av pizzan blir då mycket lugnare och man slipper även tappa bakyta i ugnen.

Ugnen känns rejäl, är isolerad och av bra kvalité. Det är rätt stor skillnad på en sån här ugn jämfört med de billigare ugnar man numera kan hitta i vardaglig handeln som mer är ett plåtskal med en brännare, men då är den här ugnen dyrare såklart.

Montering och bakning

Montering av Etna 2 pizze

Ugnen är lättmonterad, man behöver i princip bara skruva på fästet för gasolslangen och skruva på muttern för handtaget till luckan. Det som tar längst tid är att ta bort plasten ifrån den (ni som gjort detta förut, ni vet). Tänk dock på att det inte följer med någon gasolregulator, denna får man köpa separat.

Underlag

Ugnen kan även bli varm under, så ska man ställa den på något som är känsligt för hög värme rekommenderar jag att sätta någonting under som den kan stå på. Jag har i det här fallet satt två lättbetongskivor under som tål värmen och som även är isolerande.

Innan användning

När man får ugnen bör man börja med att bränna in den nån timme eller två så att all fukt i ugnen och stenarna torkar ut och även ev smuts från tillverkningen bränns ur. En ugn som är helt torr och mättad på värme presterar mycket bättre också.

Efter inbränning är ugnen varm på ca 30 min och den är redo att bakas med.

På bilden: En otroligt fin vit pizza med svart trumpetsvamp och kantareller

Att baka i pizzaugnen

Jag har bakat ett gäng pizzor nu i ugnen och jag tycker att ugnen känns väldigt balanserad att baka med, speciellt om man bakar med luckan. Kör man utan luckan är tempen lite lägre längst bort till höger (platsen längst bort ifrån brännaren) av förklarliga skäl.

Pizzorna kan gräddas klart på ca 60 sekunder om man kör med luckan och ugnen känns väldigt lugn att baka med. Inga direkta hotspots finns i ugnen där pizzan blir till kol på 5 sekunder, utan överlag väldigt jämn och balanserad värme i hela ugnen. Detta gör även att pizzan blir åt det brunare hållet i kanten och inte åt det grå dassiga hållet som vissa gasolugnar kan ge när gasollågan är lite för aggressiv och nära pizzan.

Två pizzor åt gången

Jag provar även att baka 2 pizzor i taget och märker till min förvåning att pizzorna bakas ganska jämnt då med. Min tanke var att pizzan som ligger närmast gasolbrännaren skulle bli klar först men pga av att en bit av pizzan hamnar under brännaren och att eldlågan går högt längst hela valvet så blir pizzorna klara ungefär lika snabbt vilket känns kanon!

Slutord

Allt som allt tycker jag att detta är en mycket bra ugn. Den är bra storleksmässigt och presterar väldigt bra. Då det finns så pass mycket utrymme är detta även en ugn som skulle funka för den som vill köra lite småskaligt kommersiellt då man har plats för 2 pizzor samtidigt, alternativt 2 olika bakplatser om man kör en pizza i taget ifall ugnen skulle tappa lite värme på golvet vid extremt högt tryck.

Jag är egentligen en vedkille men smidigheten med gasol är svårslagen och detta är en av de bättre gasolugnarna jag kört då den beter sig mycket mer balanserat än andra gasolugnar jag provat.