Pizzaugn

Går du i tankarna att köpa pizzaugn? Vad roligt!

På denna sida kommer vi hjälpa dig reda ut lite frågetecken om varför du borde köpa en pizzaugn eller om du redan bestämt dig hjälper vi dig få svar på frågor inför ditt köp så du får rätt pizzaugn levererad hem!

bild

Varför ska man ha en pizzaugn?

Känn dig som en riktig pizzabagare hemma!

En egen pizzaugn i ditt hem gör att du kan laga de mest proffsiga pizzorna på egen hand utan att behöva gå ut på restaurang eller beställa hem. Välj mellan gasolugn, vedugn eller elugn vad som passar dig bäst. Alla pizzaugnar har kapaciteten att komma upp i hela 500 grader vilket gör att du kan baka allt från amerikanska pizzor med tjock botten till äkta napolitansk pizza. 

Släng ihop en pizzadeg själv, handla deg i matbutiken eller gå och fråga på en pizzeria om man kan få köpa en klar deg, sen är det bara fantasin som sätter gränser när det kommer till pizza topping. 

Recept på olika pizzadegar kan du hitta HÄR på hemsidan. Recept till snabb pizzadeg, enkel pizzadeg, napolitansk pizzadeg och mycket mer hittar du på receptsidan!

Det går snabbt med pizzaugn

Kör du napolitansk pizza kan du ha den färdig bakad under en minut, med tillräcklig hög temperatur i ugnen och på pizzastenen kan pizzan bli klar på cirka 30 - 45 sekunder. Det går också snabbt att få upp temperaturen som önskas i ugnarna, de minsta blir varma bara på 15-20 minuter och även de största ugnarna för 6 pizzor åt gången tar inte mer än 30 minuter för att bli varm. Starta pizzaugnen innan du tar fram alla ingredienser och börjar baka ut så är ugnen redo för dig precis när du bakat ut första pizzan!

Inte bara en pizzaugn

Förutom att det är en pizzaugn så kan du ha den till så mycket mer! Använd den precis som du använder den vanliga ugnen i köket och laga alla rätter i den eller elda bara upp ugnen och använd den som en mysig brasa en kylig vår eller höstkväll.

Tips på annat du kan laga i en pizzaugn

- Lasange

- Gratäng

- Bröd

- Pajer

- Kakor & Bullar

- Varför inte en god köttbit i en gjutjärnspanna?

Är det värt att köpa en pizzaugn?

Vad blir egentligen bäst att göra en pizza i?

Det är frågan, blir det bäst i grillen, i köket eller i en av våra pizzaugnar...

Vad som gör en pizzaugn så bra och bättre än att göra pizza i en vanlig ugnen i köket är just för värmen som blir så hög och centrerad. Formen på pizzaugnens tak är kupad och ger den bästa värmefördelningen för pizzabak. En vanlig köksugn kommer oftast inte upp i lika höga temperaturer. Sen gör pizzastenen även en hel del, speciellt om du har den Italienska biscottistenen i pizzaugnen!

Många har även börjat göra sin hemmagjorda pizza i grillen, något som är riktigt roligt. Har man en bra grill som ger mycket värme och en pizzasten så går det jättebra att göra pizzan även i grillen. Dock är det lite klurigare att få till den perfekta färgen och krispigheten då all värme kommer underifrån. Med en pizzaugn behöver man inte tänka så mycket, eldar man bara på ordentligt och ser till att stenen är varm så blir under och övervärmen perfekt!

Behöver man verkligen en pizzaugn?

Svar nej. Det funkar även att göra pizza i grillen och i hemmaugnen. MEN resultatet i en riktig pizzaugn blir helt annorlunda då du får en helt annan temperatur och värmefördelning som man annars saknar i en vanlig ugn eller i en grill. Vill du göra en Napolitansk pizza behöver du alltså ha en pizzaugn för att nå rätt temperaturer. Det går inte ens att jämföra hur bra en pizza blir om den bakas korrekt i en pizzaugn. 

Man kan jämföra det så här, behöver man verkligen ha en fritös eller airfryer hemma? Svar nej, men resultatet blir helt annorlunda och helt enkelt klockrent.

Så älskar du pizza och att göra egen då rekommenderar vi dig STARKT att investera i en riktig pizzaugn!

bild

Hur mycket kostar en pizzaugn?

En pizzaugn kan kosta allt mellan 1 500kr upp till 100 000kr. Så allt grundar sig egentligen vad man själv är beredd på att lägga på en pizzaugn och vilka olika egenskaper du vill att den ugnen du köper ska ha. 

Är en dyr pizzaugn verkligen bättre än en billig?

En dyr pizzaugn behöver inte alltid vara bättre. I vissa fall får man betala extra för märket som ugnen har men i dom flesta fallen så handlar det mer om dyrare material, högre kvalité eller fler små funktioner som en billigare pizzaugn kanske saknar. 

Vad ingår när man köper en pizzaugn?

Vad som ingår vid köpet av en pizzaugn är väldigt olika beroende på vilket märke du väljer på pizzaugnen. Men pizzasten är ett sånt tillbehör som alltid ligger i ugnen när du får den. 

Vilken pizzaugn ska man ha?

Vad ska man tänka på när man köper en pizzaugn? 

När du ska köpa en pizzaugn så handlar det om att hitta den ugnen som passar bäst för dig och ditt ändamål. Börja fundera på hur stor pizzaugn du skulle vilja ha, vilket material, bränsle, färg eller form du önskar och självklart vad du tänkt ha pizzaugnen till. Ska du bara göra pizza i den, laga all sorts mat eller även ha den som en mysfaktor en sen sommarkväll. Det finns en sjö av pizzaugnar så starta med att fråga dig själv dessa frågor:

  • Vilket bränsle ska ugnen ha? gasol, ved, pellets eller kombo av flera?
  • Vilket material ska den vara i? Helt rostfri, gjutjärn, aluminium?
  • Spelar färgen och formen någon roll?
  • Hur ska jag placera pizzaugnen? Har du ett visst mått eller underlag som du är begränsad till eller inte?

Hur stor pizzaugn behöver man ha?

Allt handlar i grund och botten om hur många pizzor du vill göra samtidigt och om du vill ha ugnen till något mer än bara att göra pizza. Är man en liten familj som vill göra pizza någon gång i bland och bara göra det kan det gott och väl räcka med en liten pizzaugn för en pizza. Men vill du börja göra flera pizzor åt gången eller även laga allt i ugnen och få plats med stora ugnsformar då får man kika på en ugn för 2 pizzor om inte 4. Den största ugnen för 6 pizzor är mer för företag eller folk som kör event och vill snurra ut 6 pizzor i minuten. 

Fundera ut vad det är som just du söker, nedan finns lite länkar på vilka ugnar vi kan rekommendera beroende på familjens storlek men också ändamål.

Går du i tankarna om pizzaugn men vill höra vår åsikt och diskutera vilken storlek eller ugn som passar dig bäst, ring eller maila oss!

Utvärdering på pizzaugnar

På hemsidan har vi under pizzasystem en hel sida med utvärderingar på olika pizzaugnar som vi fått från hemmakockar eller några av våra pizza influencers som är grymma på att bemästra pizza. Vissa av dom har testat de flesta ugnarna på marknaden så in och kika och se om deras åsikter kan hjälpa dig välja rätt!

Läs mer här: Utvärderingar från Pizzanördar

bild

Vilken pizzaugn är bäst?

Vilken pizzaugn är bäst i test?

Det är ett varumärke som är starkt när man börjar söka på nätet vilken pizzaugn som är bäst i test, Ooni. Det är inte så konstigt då dom har väldigt fina ugnar som är portabla och gör grym pizza samtidigt som de ligger bra i pris. Oonis pizzaugnar är stora på marknaden och det är många som har testat dom. 

Men frågar du oss på Grillkung så har vi också en väldigt stark kärlek till våra Italienska pizzaugnar från Forno Allegro. Så utifrån alla pizzaugnar vi har testat, här kommer Grillkungs topp tre bästa pizzaugnar: 

1. Forno Allegro Nonno Peppe

Nonno Peppe en vedeldad pizzaugn med plats för två pizzor åt gången. Med en sten av handgjord biscotti i botten för att ge den mest jämna värmen till det du väljer att lägga på den. Lätt ugn att hantera och elda i som utan problem kan komma upp i 500 grader, perfekt att baka pizza, bröd eller andra maträtter i. Du kan även köpa till gasolbrännare och elda med gas i ugnen vilket är ett stort plus. Utöver detta har den en tjock isolering som gör ugnen stensäker att använda i alla väder och årstider.

2. Ooni Karu 16

Karu 16 en av Oonis nyheter för 2023 som har överraskat oss väldigt positivt. Ved och kol eldad ugn i grund och botten men som även erbjuder en extern gasolbrännare att köpa till. Ugnen är utrustad med flera luftventiler vilket gör det lätt att reglera värmen även om du kör högt eller lågt. 500 grader är inga problem att nå i ugnen och den är trots sina 40 kg ändå enkel att flytta även om man inte kan kalla den portabel. 

3. Forno Allegro Surriento

Surriento den gasoldrivna Italiensk tillverkade ugnen som rymmer en pizza åt gången. Har en pizzasten även den av handgjord biscotti och en inbyggd kraftfull gasolbrännare med ett ordentligt tryck. 500 grader är inga problem och inte heller att få en pizza klar under minuten. 30 kg ren kärlek som går att flytta runt och med en tjock isolering som gör den perfekt att använda året om, även de kallaste vinterdagarna. 

Gasol eller vedeldad pizzaugn?

Gasoldriven pizzaugn är ju en väldigt smidig lösning om man inte vill lägga tid på att se till att ha elden igång hela tiden. Medans veden är ett hantverk och en känsla som inte ens går att beskriva.

Blir det någon smakskillnad mellan ved och kol då är ju frågan? Det beror helt på var du gör i ugnen, lagar du pizza och satsar på att ha en temperatur i ugnen på över 400 grader spelar faktiskt det ingen roll. Temperaturen är så hög och pizzan ligger så pass kort tid i ugnen att smaken inte kommer påverka något. Ska du dock baka bröd på lägre temperaturer under längre tid så får man absolut mer röksmak om man kör med ved eller kol, då kan man känna skillnad på smaken. 

Pizzaugn vedeldad & pelletseldad

Pizzaugn gasol

Om kombo pizzaugnar

Alla ugnar nedan kan du ha både med gasol och elda med ved eller kol. Men köper du bara ugnen är det ved och kol som gäller. Till alla dessa ugnar måste du köpa till en extern gasolbrännare för att kunna köra med gasol i dom!

Mura egen pizzaugn

Formen / Designen

Några saker som är viktiga att tänka på när man murar en egen pizzaugn är formen på själva ugnen, vart du ska elda och ventilationen av värmen. Får man till detta rätt kommer det underlätta massor för ditt framtida pizzabakande. 

Formen  i en pizzaugn

Formen spelar jättestor roll för ugnen man murar. Det är där du sätter grunden för hur värmen och elden kommer röra sig och därför också hur jämn tillagningen blir på det du bakar. Taket inne i ugnen ska helst vara rundad från sida till sida formad som ett uppochnervänt U. 

Eldning & Ventilation

Eldningen i ugnen bör ske på sidan, det blir mycket smidigare för dig att fylla på med mer ved utan att bränna dig men det ger också en jämnare värme i ugnen. Lågorna kommer då följa takets form över till andra sidan ugnen och på det sättet ge en jämnare värmefördelning.

En skorsten på en vedeldad ugn är alltid bra att ha. Största fördelen är att du slipper få fram all rök, värme och sot direkt mot dig där du står och bakar. Värme och rök stiger alltid så att den får utlopp uppåt är något att rekommendera för din säkerhet. Har du tänkt mura upp en skorsten på ugnen så är rekommendationen att den sitter lite i framkant och inte i mitten av ugnen. Placerar du den i mitten av ugnen kommer elden gå rakt upp i skorstenen och förhindra att elden rör sig längst med hela taket. Placerar du den i framkant kommer elden ha fritt att ge den fulla jämna värmen inne i ugnen för att sen gå ut ur skorstenen istället för fram där du står och bakar. 

Pizzastenen

En av de viktigaste elementen när du murar en egen pizzaugn är pizzastenen. Det är förutom formen på ugnen väldigt avgörande på hur dina pizzor eller det du bakar kommer bli. Vi rekommenderar starkt någon av nedan alternativ när du kommer till läget att välja sten. 

Biscottisten

En porös sten med små lufthål som fördelar värmen jämt runt hela stenen. Det är biscottisten som är klassiskt när man tillagar Napolitansk pizza, det är biscottin som gör att pizzan får de små bruna prickarna på botten. Du ka elda på ugnen mycket men stenen kommer ändå inte överhettas på det sättet som en kompakt sten annars gör. Samt lagar du många pizzor tappar inte stenen heller värmen lika snabbt. Biscottisten finns i olika tjocklekar, den vi har är 4 mm tjock vilket är att föredra om du vill att stenen ska hålla värmen i sig länge och du även vill använda den till att laga något på eftervärme. 

Lavasten

En kompakt sten som alstrar mycket värme. Det krävs lite mer finess och känsla när det kommer till värme för blir stenen för varm går det väldigt fort och det finns risk att det du tillagar blir bränt i botten. Samtidigt ska du tillaga många pizzor i rad så håller den värmen i stenen väldigt bra och du kommer inte behöva vänta mellan pizzorna för att få upp värmen i stenen igen.