Vilken pizzaugn bakar du bäst napolitansk pizza i?

Innehållet kan inte visas

Vilken pizzaugn är bäst i test 2024?

Vilken pizzaugn är bäst i test 2024?

Pizzabakning har blivit väldigt populärt och det är få ugnar som kna ta en så nära italien som en pizzaugn kan. Genom den höga temperaturen på 500 grader får man en fantastisk gräddad pizza med frasiga kanter.

Ska man ha en pizzaugn på gasol, ved, el eller pellets?

Pizzaugnarna i detta bäst i test 2024 kommer drivas på ved, gasol, el eller pellets. Nedan går vi genom dom fyra drivmedlen och vad fördelarna och nackdelarna med dom är när det kommer till pizzabakning. 

Vedeldade pizzaugnar

  • Bränsle: Drivs oftast av trä, vilket ger en karakteristisk röksmak till pizzan.
  • Temperatur: Uppnår höga temperaturer vilket resulterar i jämn tillagning av pizzan.
  • Material/Design: Byggda av material som sten, lera eller tegel för att bevara värmen. Finns båda som portabla och stationära. 

Gasoldrivna Pizzaugnar

  • Bränsle: Använder gas (propan eller naturgas) för att skapa värme.
  • Temperatur: Ger möjlighet till enkel temperaturkontroll, vilket gör dem användarvänliga och snabba att värma upp.
  • Design: Finns i olika storlekar dels portabla och stationära.

Elektriska pizzaugnar

  • Bränsle: Drivs av elektricitet, vilket gör dem lättanvända och praktiska.
  • Temperatur: Många elektriska pizzaugnar når höga temperaturer och är kapabla att producera goda pizzor, även om de generellt sett har längre tillagningstider jämfört med trä- eller gasdrivna ugnar.
  • Design: kräver ingen förberedelse av bränsle och är enkelt att komma igång.

Pellets pizzaugn

  • Bränsle: Använder träpellets för att generera värme och rök.
  • Mångsidighet: Förutom pizza kan de användas till att röka i begränsad form
  • Material/Design: Enklare material och design med bra luftflöde.

Forno Allegro Pizzaiolo

Forno Allegro Pizzaiolo

För dig som önskar en stor och rymlig pizzaugn till din uteplats, utekök eller ett rostfritt bord, rekommenderar vi Pizzaiolo. Denna imponerande ugn har en generös yta som rymmer upp till 6 pizzor samtidigt och är tillverkad i Italien på Sicilien. 

Ugnens konstruktion med lavastenar garanterar en krispig botten på dina pizzor samtidigt som den lagrar värme mer effektivt än till exempel en biscottisten.

Hela pizzaugnen är utvändigt tillverkad i rostfritt stål, vilket ger den en elegant och hållbar design. För den vedeldade varianten finns möjligheten att köpa till en gasolbrännare, och det finns även modeller med inbyggd gasolbrännare för bekvämlighetens skull.

Pizzaiolo är utrustad med tjock isolering, vilket säkerställer att ugnen behåller temperaturen väl, särskilt under blåsiga förhållanden eller under vintermånaderna. Detta gör den idealisk för året runt-användning. Med denna pizzaugn får du inte bara en fantastisk matlagningsupplevelse, utan också en stilren och pålitlig produkt för din utomhusmiljö.

Fördelar 

- Mycket yta 

- Får plats med flera pizzor

- Lavasten håller värmen bra om man ska grädda flera pizzor efter varann 

Nackdelar 

- Stor och otymplig 

Forno allegro surriento pizzaugn

Forno allegro surriento pizzaugn

Surriento är en fantastisk pizzaugn för dig som vill kunna göra äkta napolitanska pizzor i en gasoleldad pizzaugn med bra och tjock sten. 

Tillverkad i bompiero på sicilien av en familj i tredje generationen där pizza är religion och varje detalj på pizzaugnen ses över med extrem noggranhet. 

Pizzaugnen är utrustad med kraftig isolering och har en rostfri yta, vilket gör den extremt hållbar och långlivad. Botten består av en 5 cm tjock biscottisten som är tillverkad av lersten. Dessutom har pizzaugnen en praktisk lucka som gör det enkelt att öppna och stänga den för att uppnå höga temperaturer på kort tid.

Fördelar

- Liten och smidig

- Tjock lersten som lagrar värme bra 

- kupoltak vilket ger värmen en jämn spridning i pizzaugnen

Nackdelar

- Ingen termometer 

Ooni koda 16

Ooni koda 16

Ooni koda 16 är en gasoldriven pizzaugn som är både portabel och smidig. Ooni koda har en brännare som är formad längst med ena långsidan och baksidan av pizzaugnen vilket innebär att värmen sprider sig brett och bra i pizzaugnen. 

Detta gör du inte behöver rotera pizzan lika mycket då det oftast blir som varmast närmast brännaren. 

Stenen består utav en kordierit stel som är slät i ytan och fungerar bra som pizzasten. Ooni koda har infällbara ben som gör det enkelt att förvara den eller ta med den på utflykter. Gasolen ger en smidighet och du behöver enbart en gasoltub och regulator för att komma igång. 

Fördelar 

+ Portabel

+ Lätt att tända upp & justera värmen 

Nackdelar 

- Tunn pizzasten 

Forno Allegro Nonno Peppe

Forno Allegro Nonno Peppe

Nonno Peppe är en av de mest eftertraktade pizzaugnarna på marknaden för dig som strävar efter en ugn i premiumklassen, med enastående pizzasten, generös grillyta och stilfull design.


Nonno Peppe erbjuder möjligheten att baka två pizzor samtidigt och har en tjock, porös och luftig biscottisten som förhindrar att pizzabotten bränns så enkelt. Att tända Nonno Peppe vedugn sker genom att du placerar veden i mitten utav ugnen i vedavdelaren. När termometern sedan indikerar önskad temperatur, skjuter du enkelt veden åt sidan och påbörjar pizzagräddningen.

Pizzaugnen är utrustad med en robust isolering och en enhetlig rostfri yta, vilket skyddar den mot väder och vind. Dessutom medföljer en termometer som smidigt placeras på ugnens framsida.

Fördelar

- Stor och rymlig

- Lång skorsten för rök

- Tjock pizzasten 

- Finns både som vedeldad och gasol

Nackdelar 

- Tung och otymplig 

Karu 16 Pizzaugn

Karu 16 Pizzaugn

Karu 16 är det senaste tillskottet bland Oonis vedeldade pizzaugnar och även den största till sett storlek och yta av pizzasten. Ooni Karu 16 har tre fällbara ben för enkel förvaring vilket även gör den möjlig att flytta relativt enkel trots sin storlek. 

Fördelen med att den har ben är även att den kommer upp lite från ytan och det blir inte så varmt under pizzaugnen som det kan bli på många andra. 

Den har en stor framlucka med glasruta för att kunna se gräddningen i realtid och ett mindre lock där bak för att kunna på ett smidigt sätt fylla på veden utan att behöva öppna framluckan och släppa ut alla värme. 

Ooni Karu 16 har tillskillnad från andra Ooni ugnar en digital termometer under framluckan som du kan läsa av temperaturen inne i ugnen på. Detta är väldigt trevlig då du kan se längre ifrån vad temperaturen är i pizzaugnen och när du kan börja grädda pizzan. 

Pizzastenen är i kordieritsten men är heltäckande vilket innebär att den går hela vägen till från framkant till bakkant i ugnen. Detta gör att om du väljer att köpa gasoltillbehöret så har du ytterligare lite yta att grädda pizzan på eller varför inte köra en stor pizza och liten samtidigt? 

 Karu 16 och karu 12 G är båda i grunden ved/kol ugnar men det går också att köpa till ett gasolkit som är busenkelt att installera så kan pizzaugnen drivas på gasol också.

Den har även en lillebror som heter Ooni karu 12 G om man föredrar en mindre och enklare variant. 

Fördelar 

- Stor och rymlig 

- Digital termometer 

- Går att koppla på gasolbrännare

Nackdelar

- Tunn pizzasten

MorsØ Forno Spin

MorsØ Forno Spin

En av dom snyggaste och mest tilltalande pizzaugnar är Morso Forno Spin. En gasoldriven pizzaugn som har en rund design med kordietsten som fungerar bra till pizzabakning. 

Charmen med denna ugn är att den har en roterande pizzasten så du får en jämn gräddning över hela pizzan. Detta gör att du inte behöver ta ut pizzan och vända på den eller vända på den innne i ugnen för att få den jämnt gräddad. 

Den har även en integrerad termometer i locket för enkel avläsning av temperaturen i ugnen. 

Fördel 

- Snygg design

- Roterande pizzasten

Nackdel

-  Ingen lucka 

Forno Allegro Veloce

Forno Allegro Veloce

Forno Allegro Veloce passar perfekt för dig som vill ha en eldriven pizzaugn inomhus men vill få samma resultat som i en vededlad pizzaugn. 

Fornos elpizzaugn har två värmeelement det ena sitter i taket och det andra under stenen för att ge en jämn och hög värme i pizzaugnen. Pizzastenen är tillverkad utav eldfast tegel vilket är gynnsamt på mot pizzabotten och ger den en fin ljusbränd yta. 

Pizzaugnen kommer upp i temperaturer på 500 grader och har en fläkt som kyler ner ugnens väggar vilket gör att den blir otroligt varm inuti men kall utvändigt. Detta gör att den är ideal för inomhusbruk eller tex på en inglasad altan.